Se kerta, kun…

Kirjoitan tässä muutamista sattumuksista, joita työelämässä on sattunut. Onnekseni kaikki eivät ole sattuneet kohdalleni, osan olen vaan antanut itselleni kertoa. Mutta voin silti vakuuttaa kaikkien olevan totta tai ainakin sinne päin. Mainittakoon myös, että nämä jutut eivät ole vain omalta työpaikaltani, vaan niitä on kertynyt vuosien varrelta eri työpaikoista niin kunnalta kuin yksityiseltäkin.

Moni näistä liittyy eritteisiin, joten pieni sanasto näin aluksi:

Niskapaska= ripuliuloste, joka on kiivennyt asukkaan selkää pitkin kohden niskaa

Nilkkapaska= ripuliuloste, joka on valunut asukkaan jalkoja pitkin kohti nilkkoja. Voi esiintyä myös yhdessä niskapaskan kanssa.

Se kerta, kun asukkaan omaiset tulevat käymään ja asukkaan huoneen lattialle on toinen asukas käynyt kyykkypaskalla.

Se kerta, kun asukas nostaa paitansa helmaa ja näyttää rintansa jokaiselle vastaan tulevalle miehelle.

Se kerta, kun joudut siirtämään päiväsalin pianoa, jotta saat siivottua kusilätäkön sen alta.

Se kerta, kun asukkaina olevan pariskunnan rouva alkaa runkata miestään lounaspöydässä päiväsalissa.

Se kerta, kun asukas syyttää sinua siitä, että olet paskonut hänen housuihinsa, sillä itse hän ei ole sitä tietenkään tehnyt.

Se kerta, kun asukkaat keskustelevat naapuritalon katolla näkemistään hiihtäjistä. Elokuussa.

Se kerta, kun asukkaan vaipasta löytyy tekarit ja suusta ulostetta.

Se kerta, kun olet menossa hakemaan verenpainemittaria mitataksesi paineet asukkaalta, jonka yleistila on äkisti laskenut ja toisen asukkaan omainen jumittaa sinut 10 minuutin uhkailevaan keskusteluun kadonneesta sukasta. Ja vaitiolovelvollisuus estää sinua kertomasta, miksi olisi kiire muualle.

Se kerta, kun asiakas arvostelee ulkonäköäsi, ruumiinrakennettasi ym. Aivan, kuten hän teki tunti sitten. Ja kaksi tuntia. Ja eilen ja toissapäivänä…

Se kerta, kun asukas ahdistelee sinua seksuaalisesti ja pomo antaa sinulle ohjeen, miten asukkaan seksuaalisuutta tulee rohkaista.

Se kerta, kun asukkaan omainen tulee juuri, kun huomaat niskapaskat asukkaalla.

Se kerta, kun taksi on pihassa valmiina viemään asukkaan hammaslääkäriin ja asukas rykäisee kunnon niskapaskat. Eikä wc:ssä tule juuri silloin vettä. Ja kun hammaslääkäriltä saat sitten vielä moitteet, kun tekarit unohtui kotiin ja tultiin ilman hampaita.

Se kerta, kun teet työkaverin kanssa asukkaalle vuodepesuja ja asukas virtsaa, taskuusi.

Se kerta, kun asukas repii päreiksi kusisen vaippansa, tekee sen sisuksena olevasta kusisesta mujusta pallon ja heittää sillä sinua, kun tulet huoneeseen.

Se kerta, kun yli 90v asukas vastaa vieraiden läsnäollessa hoitajan tekemään kysymykseen, ettei joulupukin tarvitse tuoda mitään, kunhan tulisi ja panisi.

Se kerta, kun kannat suurta viherkasvia parvekkeelle ja saat varoa, ettei ruukusta valuva kusi kastele jalkojasi.

Se kerta, kun yrität pesulappu kädessä saada kiinni alastonta asukasta, joka pakenee vessasta, jossa yrität juuri pestä hänen nilkkapaskojaan.

Se kerta, kun saattohoidossa oleva ja lähestyvää kuolemaa pelkäävä, yksinäinen asukas ei tahdo päästää irti kädestäsi, mutta sinun on pakko mennä, koska toisetkin asukkaat on hoidettava ja lisäresurssia ei ole.

Se kerta, kun yksi asukas vaatii huutamalla palvelua heti mulle kaikki tänne nyt, samaan aikaan, kun toisen asukkaan terveydentila vaatisi välitöntä huomiotasi.

Se kerta, kun omainen luottaa ammattitaitoosi niin paljon, että soittaa ambulanssin asukkaalle, jonka terveydentilasta et ole itse millään keinolla löytänyt mitään poikkeavaa.

Se kerta, kun omaisen mielestä et osaa tai tiedä mitään pelkästään ikäsi vuoksi.

Se kerta, kun avaat asiakkaan kodin oven ja ehdit juuri ja juuri ajoissa havaita otsaasi kohti lentävän kahvikupin.

Se kerta, kun omainen vaatii sinua toteuttamaan hänen tahtonsa, asiakkaan tahdosta tai parhaasta viis.

Näistä ei kerrota koulussa. Ehkä hyvä niin. Näistä ei puhuta julkisuudessa. Ehkä pitäisi. En tiedä, olisiko minunkaan pitänyt näistä kirjoittaa, mutta tässä ne nyt olivat.