Lahti

Siitä onkin jo pitkä aika, kun olen tänne viimeksi kirjoitellut. Aika ja jaksaminen kortilla, niin ei juttukaan luista. Nyt kuitenkin ajattelin jotakin kirjoitella. Kävin nimittäin ihmeellisessä paikassa nimeltä Lahti.

Vierailun juuret juontavat Kaukoitään ja siellä tehtävän työn laatuun. Autossani nimittäin pimeni päivävalo toiselta puolelta. Ja tottahan toki kyseinen valo on toteutettu ledeillä sinne ajovaloumpion sisälle. Tyyppivika kuulemma. Ratkaisuksi ehdotettiin umpion vaihtoa. Osan hinta erinäisitä syistä johtuen 2500€. Siis pelkkä osa. Ei näillä palkoilla, jotain muuta oli keksittävä. Ja kas. Lahdesta löytyi firma, joka korjailee näitä kuulemma viikoittain. Ja kun vauhtiin päästiin, niin sama alkava vika kuulemma toisessakin. Joten kuntoon se saman tien.

Ei halpaa tämäkään, mutta jos selviää alle 600 eurolla hommasta, jossa toinen vaihtoehto olisi maksanut 5000€ + työt, kyllä siinä jo päivän Lahdessa kärsii. Korjaukselle vuoden takuu ja voi olla vielä pitkäikäisempikin ratkaisu kuin uusi umpio alkuperäisosana (ei kuulemma muuten saatavana).

Tovi sitten säästin muutaman satasen, kun tilasin rikkoutuneen peruutuskameran tilalle purkuosan Puolasta ja vaihdoin itse. Alkuperäinen olisi kuulemma maksanut 700. Nyt homma meni reiluun sataseen. Ei voi kun hämmästellä noiden alkuperäisten osien hintoja. Nämäkin korjauskohteet olisivat pelkkinä osina kustantaneet 5700€. Siihen työt päälle, niin sitä olisi muuten makseltu vielä senkin jälkeen, kun auto olisi jo laitettu paaliin.

Mutta sitten Lahteen. En ole aiemmin siellä noin pitkää aikaa viettänytkään. Toki kyselin ennakkoon Lahdesta kotoisin olevalta kaverilta vinkkejä, missä päivää voisi viettää. Ja jätin sitten kaikki noudattamatta. Tottakai.

Auton korjaamo sijaitsi Hirsimetsäntiellä. Mietin tuota tien nimeä. Ilmeisesti siis tie saanut nimensä metsästä, mutta mistä metsä? Onko siellä joku vedellyt hirsiä, vai onko sieltä sahattu hirsiä? Vai onko joku vedetty hirteen? Tuntien hieman itsenäisyytemme alkuaikojen historiaa myös Lahden suunnalta, ei tuo viimeinenkään mahdoton liene. Ei ehkä kuitenkaan todennäköisin.

En ole Lahdessa juuri aiemmin liikkunut. Siksi pääsi hieman yllättämään, kuinka epätasaiseksi paikka on jätetty. On mäkeä ja nyppylää, joita kukaan ei ole viitsinyt tasata. Ihmettelen vaan, miksi hyppyrimäki, Lahden betoni, on pitänyt betonista rakentaa. Olisi käytetty valmiita mäkiä.

Lahdessa ilmeisesti nukutaan pitkään. Klo 8 jälkeen oli kyllä hiljaista, kun korjaamolta kohti keskustaa aloin taapertaa. Eikä klo 9 aikaan kauppatorillakaan juuri sen vilkkaampaa ollut. Kauppahallissa enemmän myyjiä kuin asiakkaita. Hieman se aamupäivän aikana vilkastui, mutta ei nyt kehuta liikaa. Ainoa paikka, missä oli ruuhkaa, oli apteekki.

Kirjoittelen tätä samaan aikaan kun Lahdessa pelataan jääkiekon SM-liigan neljättä finaaliottelua. Jossain lehdissä on lukenut, että Lahti on turkoosi. Ei ollut. Koko päivänä näin yhden Pelicansin pelipaidan ja jotain Pelicansiin liittyvää kolmessa paikassa kaupungilla. Niistäkin yksi oli torin kisajuottola. Kaksi muuta oli keskustan liikkeitä. En tullut laskeneeksi, mutta olen melko varma, että tuo ei riitä kattamaan kaikkia Lahden liikkeitä tai näkemiäni ihmisiä. Käväisin kahvilassa, jossa oli kaksi miesporukaa aamukahvilla. Kummassakaan ei puhuttu jääkiekosta mitään.

Lahdessa on otettu käyttöön hanhia varten tarkoitettu puisto. Ainakin kylttien mukaan ihmisten tulisi välttää hanhien kohtaamista tuolla. No, kyllähän hanhet ovat kovalla työllään ja veroeuroillaan oman puiston ja suihkulähteen varmasti ansainneet.

Ja kun Lahdessa kerran oltiin, niin pitihän se käydä Jari Litmasen patsasta katsomassa. Tai ainakin kaiverruksen mukaan se oli Litmasen patsas. Ihminen on tuhansia vuosia osannut tehdä näköispatsaita, jotka ovat olleet näköisiä, mutta jotenkin kummassa tuo taito on kadonnut. No, ei tuo kyllä pahimmasta päästä ollut lähellekään. Siinä vieressä kentällä nuoret juniorit harjoittelivat kuningas Litmasen valvovan silmän alla. Pesäpalloa.

Suhde luontoon tuntuu lahtelaisille olevan hieman hukassa. Miten muuten voi selittää, että puolilahoja tukkeja pitää olla ajettuna keskelle kylää muuten tyhjälle hiekkakentälle ihmisten töllisteltäväksi. Tai sitten ei olla tiedetty, mitä niille pitäisi tehdä ja ne on vaan jätetty siihen lahoamaan. Nehän olisi pitänyt istuttaa uudelleen ja ripustaa niihin hampun lehtiä, niin olisi saatu tyytyväisiksi vihr… Nyt meinaa mennä politiikan puolelle, joten ei tästä enempää.

Mutta jos jokin lahtelaisilta onnistuu, niin röökin vetäminen. Ei niin nuorta koulupoikaa, eikä niin vanhaa mummoa, etteikö olisi palanut. Ehkä se selittää sitä ruuhkaa apteekissa.

Siinä sitä tuli Lahtea tutuksi. Onneksi auto valmistui etuajassa, niin pääsi lähtemään kotiin, ennenkuin vallan pyörryksiin olisi tästä ihmemaasta joutunut.